Par dārzu aktuālie notikumi Vīnogu kultūra un kopšana Vīnogu šķirnes Vīnogu stādi Vīns Galerijas Tūrisms Kontakti
Edmunda Bumaņa vīna dārzs logo Edmunda Bumaņa vīna dārzs logo © 2014 Edmunds Būmanis
Ierakstiet meklējamo vārdu vai frāzi: RU

Augsnes gatavošana jaunajiem stādiem

Jaunos vīnogu stādus izstāda jūnija sākumā. Vīnoga ir dienvidu kultūra. Vietējo un ziemeļu selekciju vīnogu veģetācija sākās tad,  kad augsne 20 cm dziļumā iesilusi līdz +10 – +11ºC. Dienvidu šķirnēm augsnei šajā dziļumā jāiesilst līdz +15ºC. Arī stādiem, visiem, ir nepieciešama  temperatūra +15º – +20ºC. Šādu temperatūru augsnes pie mums visumā sasniedz jūnija pirmajā dekādē. Protams dārzā, piesaulītē iesilšana notiek ātrāk.

Kā raksta G.Dobelis, vīnogu nevar iestādīt kā kārkla vicu jebkurā augsnē. Augsne vīnogai vairāk vai mazāk jāsagatavo. Tas nepieciešams jau tādēļ vien, ka kopta vīnoga dzīvo un ražo ilgu mūžu. Sagatave ir atkarīga no vietas un augsnes tipa vietā, kur gribēsiet to ieaudzēt.

Vieta jāizvēlas labāk nogāzē ar nelielu slīpumu dienvidu virzienā. Ja ir liels slīpums, tad jāveido terases un vispār tādā reljefā jāiegulda liels darbs. Vīnogai nepatiks augt arī zemās vietas, sevišķi ja tās ir applūstošas, vietas, kur ir ļoti augsts gruntsūdeņu (mazāk par 1,5 m) līmenis.

Kā dara vīnkopji darbaholiķi. Vietējām šķirnēm ielabojam augsni 70 cm dziļumā. Dienvidu šķirnēm (vitis vinifera) augsne jāielabo 1 m dziļumā.

Ja ir smilšaina augsne. Tad daram tā: auglīgo virskārtu noņemam un noliekam tuvumā, neauglīgo smilti aizvācam prom. Ja kaut kur virskārtā ir māla slānis, arī to noliekam citā kaudzē. Māls smilšainā vietā ir jāieklāj bedres lejas daļā (5 –7cm biezu slāni) un jānoblietē. Ja nav sava māla, tad viņš jāatved no citurienes. Tad sāk veidot šo auglīgo kārtu. Tajā jūs varat likt visas augu atliekas, lapas, salmus, sienu, kūdru, visu kas sadalās, tas jāsamaisa ar auglīgo virskārtu. Te jūs varat likt liellopu vircu, varat apakšējā daļā likt arī mazmājiņas saturu, tīros vistu kūts mēslus. Un ik pa slānim pajaukt ar auglīgo augsnes daļu. Uz bedri (0,7 x 1 x 1m) ielieciet arī pusspaini kokpelnu. Beidzamajā slāni 25 –30 cm jāveido no komposta, aizpērno liellopu mēslu un dzīvās augsnes maisījuma. Te jāiesēj kāda sauja kemiras. Lai labāk veidotos humuss, bedri ir labi jāsamitrina. Bedre ir gatava, lai stāv līdz jūnijam.

Grūtāk ir tad, ja jums ir tikai māls. Tādā augsnē vīnogām arī nepatīk. Tāpat jāizrok šāda bedre, liekais māls ir jāaizvāc, un bedri jāpilda ar organiku.

Abos gadījumos, īpaši otrajā variantā bedrē varat likt arī kaļkakmens šķembas, granti vai keramzītu. Tas nodrošina labāku augsnes aerāciju.

Ja jūs stādiet vīnogu vecdārzā, kur auglīgā augsne ir 50 cm, tad te jūs bedri varat nerakt, to tikai rūpīgi iestrādā vīnogas saknes dziļumā (20 –30 cm).

Literatūrā un internetā var atrast arī citus ieteikumus. Piemēram, G.Dobelis iesaka, veidojot bedri, ielikt drenāžu bedres apakšā un ielikt cauruli mēslošanai. Caurule kalpo tam, lai labāk varētu salaistīt un piebarot vīnogu visā dziļumā. Paņēmiens ir labs un labi strādā īpaši siltumnīcās.

Man nav pieredzes kā veidot augsni vietās, kur 40 –50 cm dziļumā sākās kaļķakmens. Cik zinu, tad audzētāji vīnogas tādā vietā izstāda bez bedres gatavošanas un augsnes ielabošanu veic no augšas.

Cilvēki grib audzēt arī kūdrainās augsnēs. Var, bet tur jāskatās, lai nebūt augsts gruntsūdens līmenis. Arī  šādās augsnēs ir jāveic noteikts sagatavošanas darbs, jo kūdra pati par sevi ir mazauglīga. Viņa ir jāmaisa gan ar auglīgo kārtu, nepieciešamas arī kaļķakmens šķembas, nebūs lieki iestādāt mālu un granti.

Lai kādas būtu augsnes, jums ir jārūpējas par to, lai augs nemocītos, bet justos daudz maz komfortabli, lai viņam būtu aerācija, lai viņš neslīktu ūdenī, lai nekalstu no sausuma un lai pietiktu barības vielu. Bet nevajag vīnogu arī pārmēslot, tad viņa spēcīgi veģetēs un raža būs niecīga.

Ja jūs to ievērosiet, pabarosiet un laicīgi apkopsiet, vīnoga pateiks jums paldies ar garšīgam un veselīgam ogām, kādas jūs nevarēsiet nopirkt veikalos.

Gatavojiet gultu savai vīnogai.

                                                            

uz augšu CITI RAKSTI PAR VĪNOGU KOPŠANU